Hållbarhet

Hållbara möten är vår standard

Konferenser, mässor, middagar och resor ger ett avtryck på omvärlden som vi måste ta ansvar för. Det är därför viktigt för oss att göra ett så litet klimatavtryck som möjligt. Hållbarhetsarbetet genomsyrar hela vår verksamhet. Vi är sedan länge en Svanenmärkt anläggning och ställer höga krav på våra leverantörer.

Genom att välja Münchenbryggeriet som anläggning har du redan gjort ett aktivt val att skapa ett hållbart arrangemang. Dagens möten kräver en upplevelse utöver en monoton biosittning. Då gäller det att hushålla med resurser och deltagarnas tid.

Oavsett om du vill ha hjälp med klimatkompensering, miljömärkning eller rådgivning ser vi till att du får den inspiration och vägledning du behöver.

Viktiga dokument

Vårt mål är att bli Sveriges mest hållbara konferensanläggning. För oss handlar det inte om att göra enskilda event hållbara, hållbara event är vår standard.

För mer information om hur vi jobbar och vad du kan göra för att skapa ett mer hållbart event, ladda ner;

> Vår hållbarhetspolicy
> Kartläggning av vårt hållbarhetsarbete
> Checklistan för ett hållbart event

Våra hållbarhetsfrukostar

Ett par gånger per år bjuder vi in vänner och bekanta till hållbarhetsfrukost. Syftet är att inspirera vår bransch till att jobba mer hållbart. Datum för nästa frukost är ej satt. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få inbjudan.

Vårt hållbarhetsarbete

Miljömärkt event

Det finns olika verktyg och certifieringar att välja på beroende på omfattning och inriktning. Ett exempel på miljöcertifiering är Miljömärkt event som Håll Sverige Rent har tagit fram. Med hjälp av en checklista och personlig vägledning kan du som arrangör planera ditt evenemang med större hänsyn till miljön.

Ett annat sätt att få en övergripande bild av sitt hållbarhetsarbete vid planering och genomförande är verktyget Hållbart Evenemang. Detta är ett onlineverktyg där du som arrangör får inspiration och stöd i ditt arbete med hållbarhet. Utöver ditt miljöarbete inkluderar även verktyget social hållbarhet vid planering. Detta gör du genom att svara på frågor i verktyget under planeringens gång.

Kontakta oss så berättar vi mer.

Säkerhet

Säkerheten går alltid först. Vi är skyldiga om att ge våra besökare en säker och trygg upplevelse. Det gör vi genom rutiner, tydlighet, övervakning och utbildade medarbetare.

Miljö

Vår verksamhet är Svanenmärkt för att kvalitetssäkra vårt miljöarbete. Alla produkter som används i den dagliga driften är miljömärkta och vi involverar även leverantörer och underleverantörer i denna process. Vår anläggning drivs till 100% av el från förnyelsebara källor så som vind, vatten och biobränsle. Miljömärkt el tar även hänsyn till miljö, klimat, djur, växter och människor.

Vi har bytt ut våra dukar till ett material som är avtorkningsbart. Genom denna förändring har vi minskat vår tvättmängd med ca 35% och dessutom lyft bort flera timmars jobb för vår personal.

Vi uppmuntrar metoder som minimerar mängden avfall. Runt 80 % av vårt avfall återvinns och vårt matavfall komposteras för att sedan omvandlas till biogas som bland annat driver vår egen anläggning.

Social hållbarhet

Trösklar, hissar, toaletter och mötesrum – vi har sökt anpassa vår anläggning så att alla, oavsett personliga förutsättningar, i så stor utsträckning som möjligt ska kunna få samma upplevelse under sitt besök hos oss. Det gäller att tänka på tillgängligheten tidigt i planeringsprocessen. För att underlätta har vi tagit fram en checklista för tillgänglighet.

Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och vi arbetar aktivt med att vara en attraktiv, hälsosam och säker arbetsplats. Vi har involverat all personal i värdegrundsarbetet och de har varit med och formulerat våra mål. Vi värdesätter varandras olikheter, kunskaper och erfarenheter och strävar efter att alla utvecklas, presterar och mår bra.

Mat & dryck

Här på Münchenbryggeriet tänker vi i kretslopp och hyser en stor respekt för råvaran. Vi lägger stor vikt vid planeringen av våra menyer för att minimera vårt klimatavtryck. Här strävar vi efter att tillaga ekologiskt, närproducerat och växtbaserat i så stor utsträckning som möjligt samt tillgodose allas behov.

Vi har ett brett utbud av ekologisk dryck och serverar bland annat Münchenbryggeriets ekologiska öl, bryggd i vårt egna mikrobryggeri. Vi har bytt ut all vår Ramlösa på burk/flaska mot tappkranar från Still Sparkling. På så sätt undviker vi glasförbrukning, transporter och hantering.

Vi försöker hela tiden minimera vårt matsvinn. Det kan vara enkla saker som mindre tallrikar samt ordningen och storleken på uppläggningsfat på våra bufféer. Münchenbryggeriet är också sedan lång tid tillbaka Svanenmärkta  och ställer hårda miljökrav på alla våra leverantörer. Vi planerar även våra beställningar och val av leverantörer för att minska transporter och klimatpåverkan.

Matlagning är hjärtat i vår verksamhet, och där spelar hållbarhet naturligtvis en viktig roll.

Det handlar om att göra hållbara val enkla och självklara. Vi har klimatmärkt våra menyer för att kunna räkna på och minimera vårt klimatavtryck.
”Det första jag tänker på när jag hör Münchenbryggeriet är deras hållbarhetssatsning” - Linda Näkne, Miljömärkning Sverige

Samarbeten

Vi tar ställning för en bättre miljö och serverar därför färskt, nyttigt och lokalproducerat kranvatten istället för förpackat vatten. Inga förpackningar betyder inget avfall, inga transporter och inga utsläpp!

> Till Kranmärkt

 

 

 

Vi är en del av nätverket Sustainable meet som verkar för att stärka och positionera Stockholm som en hållbar mötesdestination.

> Till Sustainable meet

 

 

 

 

Klimato har utvecklat ett digitalt verktyg för att enkelt beräkna klimatpåverkan från olika maträtter. Vi jobbar just nu med att klimatmärka våra menyer med hjälp av Klimato.

> Till Klimato